top of page

Dyniowe kopytka z twarogiem

Zdjęcie autora: Katarzyna MellerKatarzyna Meller

Jeżeli pieczecie dynię i trochę Wam zostanie - nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie resztek dyni!


kopytka dyniowe z twarogiem

















250 g pieczonej dyni

250 g gotowanych ziemniaków

100 g twarogu (można pominąć)

1 jajko (można pominąć)

200 g mąki lub więcej

1/2 łyżeczki soli


Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki miksuję z twarogiem, jajkiem i solą. Następnie zaczynam dodawać mąkę. W zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu, trzeba jej dodać mniej lub więcej. Przy kleistych ziemniakach wystarczy nawet 100 gramów, a czasem trzeba sypnąć i 300 g mąki. Chodzi o to, by dosypać tyle mąki, żeby udało się zrobić wałek o grubości ok. 3 cm, który pokroimy w paski na kopytka. Im mniej mąki, tym lepiej, ale masa musi się trzymać. Ja sypię mąkę bezpośrednio na blat i powoli sypię mąkę zagniatając ciasto. Kiedy tylko wałek jest uformowany, kroję ciasto i wrzucam na wrzącą osoloną wodę. Kiedy kopytka wypłyną, wyciągam je z wody i zaczynam smażyć na stopionym maśle z szałwią. Serwuję z tartym parmezanem.


dyniowe kopytka z twarogiem

 
 
 

Comments


© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page