top of page

Mazurek pomaraƄczowy

Wielkanoc zbliĆŒa się duĆŒymi krokami więc czas na mĂłj rodzinny przepis na mazurek. Nie jest zbyt skomplikowany, a zacny bardzo.


ree
#mazurek pomaraƄczowy

Ciasto:


2 niepeƂne szklanki mąki pszennej

œ kostki masƂa (100 g)

œ szklanki cukru pudru

3 ugotowane na twardo ĆŒĂłĆ‚tka


Polewa:


3 pomaraƄcze

1 cytryna

2 ƂyĆŒeczki ĆŒelatyny

1 szklanka cukru trzcinowego

100 g migdaƂów


MasƂo siekam z mąką, dodaję cukier i ugotowane ĆŒĂłĆ‚tka. Szybko zagniatam. Z ciasta formuję kulę, owijam folią spoĆŒywczą i wkƂadam na póƂ godziny do lodĂłwki. Zimnym ciastem wylepiam formę (ja lubię prostokątne lub kwadratowe) i wkƂadam do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Ciasto musi być zarumienione. PomaraƄcze i cytrynę myję szczotką i parzę wrzątkiem. Miksuję je na drobno w malakserze, a następnie smaĆŒÄ™ z cukrem przez ok. póƂ godziny. Rozpuszczam 2 ƂyĆŒeczki ĆŒelatyny w póƂ szklance wody i dodaję do owocĂłw. Zagotowuję i wylewam na wyjęte z pieca ciasto. Dekoruję obranymi migdaƂami lub pƂatkami migdaƂów. MoĆŒna brzegi mazurka polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.


 
 
 

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page