Mazurek pomaraĆczowy
- Katarzyna Meller
- 12 mar 2021
- 1 minut(y) czytania
Wielkanoc zbliĆŒa siÄ duĆŒymi krokami wiÄc czas na mĂłj rodzinny przepis na mazurek. Nie jest zbyt skomplikowany, a zacny bardzo.

Ciasto:
2 niepeĆne szklanki mÄ ki pszennej
œ kostki masĆa (100 g)
œ szklanki cukru pudru
3 ugotowane na twardo ĆŒĂłĆtka
Polewa:
3 pomaraĆcze
1 cytryna
2 ĆyĆŒeczki ĆŒelatyny
1 szklanka cukru trzcinowego
100 g migdaĆĂłw
MasĆo siekam z mÄ kÄ , dodajÄ cukier i ugotowane ĆŒĂłĆtka. Szybko zagniatam. Z ciasta formujÄ kulÄ, owijam foliÄ spoĆŒywczÄ i wkĆadam na pĂłĆ godziny do lodĂłwki. Zimnym ciastem wylepiam formÄ (ja lubiÄ prostokÄ tne lub kwadratowe) i wkĆadam do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Ciasto musi byÄ zarumienione. PomaraĆcze i cytrynÄ myjÄ szczotkÄ i parzÄ wrzÄ tkiem. MiksujÄ je na drobno w malakserze, a nastÄpnie smaĆŒÄ z cukrem przez ok. pĂłĆ godziny. Rozpuszczam 2 ĆyĆŒeczki ĆŒelatyny w pĂłĆ szklance wody i dodajÄ do owocĂłw. ZagotowujÄ i wylewam na wyjÄte z pieca ciasto. DekorujÄ obranymi migdaĆami lub pĆatkami migdaĆĂłw. MoĆŒna brzegi mazurka polaÄ rozpuszczonÄ gorzkÄ czekoladÄ .



