Chleb z garnka

To jeden z najsmaczniejszych chlebów, jaki w życiu jadłam! Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba mieć czas. Teraz mamy go pod dostatkiem.


#chlebzgarnka

Składniki:


1/2 kg mąki pszennej

300 ml wody

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych

łyżka soli

łyżka oliwy z oliwek lub innej ulubionej


Drożdże kruszę, zalewam ciepłą wodą. Mieszam, żeby się rozpuściły. Dodaję mąkę, sól, oliwę i szybko zagniatam ciasto. Zostawiam pod przykryciem na godzinę. (Możemy też zostawić takie ciasto na noc.) Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. W domu powinno być ciepło, wtedy chleb sprawnie wyrośnie. Jeżeli po godzinie ciasto nie wyrosło odpowiednio - czekamy. Jeżeli wszystko jest po naszej myśli rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, wkładamy do niego żeliwny garnek i zabieramy się za zagniatanie ciasta. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto, które może się kleić do rąk. Wtedy sypiemy niewielką ilość mąki na wierzch chleba. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod ścierką jeszcze na pół godziny. Następnie wyjmujemy parzący garnek z pieca, sypiemy na dno otręby lub płatki kaszy gryczanej, wrzucamy chleb i posypujemy otrębami lub płatkami. Pieczemy pod przykryciem 30 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i zostawiamy do przyrumienienia skórki na 12-20 minut. Wyjmujemy chleb z garnka i odkładamy na kratkę do ostudzenia.


#chlebzgarnka

1,526 wyświetlenia1 komentarz

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now