Zupa miso

Ta zupa ma same zalety: jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa. Zimą Cię umami. :-)


zupa miso














składniki:

5 cm pora pokrojone w plasterki i na ćwiartki

marchewka pokrojona w zapałki

1,5 cm imbiru bardzo drobno pokrojone lub starte

duża garść szpinaku

100-120 g pokrojonego w kostkę tofu

papryka chilli pokrojona w plasterki (można pominąć)

2 łyżki jasnej pasty miso

sezam do posypania

700 ml gorącej wody

2 łyżki oleju sezamowego


Na woka wlewam olej sezamowy. Kiedy olej będzie już rozgrzany, wrzucam pora, marchewkę, tofu, imbir i chilli. Mieszam energicznie, żeby nie przypalić warzyw. Smażę dosłownie minutę. Dodaję szpinak i mieszam do momentu, aż zmięknie. Do dwóch dużych misek wkładam po połowie warzyw. Gotuję wodę. Do litrowego dzbanka wkładam pastę miso i zalewam ją niewielką ilością wody (ok. 100 ml). Mieszam pastę do rozpuszczenia i dodaję pozostałą wodę. Zalewam warzywa w miskach i posypuję sezamem. Prawda, że proste?





0 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now