top of page

Zupa miso

Ta zupa ma same zalety: jest bardzo smaczna, sycÄ…ca i zdrowa. ZimÄ… CiÄ™ umami. :-)


zupa miso














składniki:

5 cm pora pokrojone w plasterki i na ćwiartki

marchewka pokrojona w zapałki

1,5 cm imbiru bardzo drobno pokrojone lub starte

duża garść szpinaku

100-120 g pokrojonego w kostkÄ™ tofu

papryka chilli pokrojona w plasterki (można pominąć)

2 łyżki jasnej pasty miso

sezam do posypania

700 ml gorÄ…cej wody

2 łyżki oleju sezamowego


Na woka wlewam olej sezamowy. Kiedy olej będzie już rozgrzany, wrzucam pora, marchewkę, tofu, imbir i chilli. Mieszam energicznie, żeby nie przypalić warzyw. Smażę dosłownie minutę. Dodaję szpinak i mieszam do momentu, aż zmięknie. Do dwóch dużych misek wkładam po połowie warzyw. Gotuję wodę. Do litrowego dzbanka wkładam pastę miso i zalewam ją niewielką ilością wody (ok. 100 ml). Mieszam pastę do rozpuszczenia i dodaję pozostałą wodę. Zalewam warzywa w miskach i posypuję sezamem. Prawda, że proste?





1248 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentarios


bottom of page