top of page

"America - a culinary road trip through the 50 states" Gabrielle Langholtz

Zaktualizowano: 18 lut 2018



Mikołaj wie, co lubię.:-) To książka przełomowa z punktu widzenia historii kulinarnej Stanów Zjednoczonych. Po wysłużonych kompendiach jak "Joy of cooking", na których całe pokolenia kobiet bazowały, a pokazujących tylko "białą kuchnię" - pojawia się Gabrielle Langholtz, która ma ambicję objąć swoją książką wszystkie stany Ameryki, ale też i wszystkie mniejszości etniczne w nich zamieszkujące! Nic więc dziwnego, że książka ma niespełna 800 stron!


Przepisy z 50 stanów podzielone są na przystawki, dania główne, dodatki, desery. Osobną kategorią są śniadania, wypieki, przetwory i drinki. Pochodzenie każdego przepisu oznaczone jest ikoną stanu. I tak na przykład w przepisach ze stanu Ilinois nie mogło zabraknąć przepisu na pierogi.



Zdjęcia są minimalistyczne, eleganckie w swojej prostocie i bez zadęcia. Całość niesłychanie dopracowana graficznie. Wstążki są trzy - w kolorach flagi.


Tak naprawdę to książka z przepisami z całego świata. Znajdziemy w niej dania kuchni europejskiej, azjatyckiej, południowo-amerykańskiej, indiańskiej i murzyńskiej z południa. Południowe hush puppies żyją w zgodzie z quessadillą, baiglami i koreańskimi naleśnikami. Wreszcie Stany -nomen omen- pełną gębą.


24 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page