Pieczona dynia z sosem miso

To błyskawiczne danie, które jest zdrowe, sycące i smaczne. Od kiedy odkryłam pastę miso, mam wrażenie, że pasuje prawie do wszystkiego. Ten sos sprawdza się świetnie z innymi pieczonymi warzywami, jak ziemniaki, marchewka, pietruszka, czy brokuły.


dynia z sosem miso

1/2 dyni piżmowej lub hokkaido

odrobina płatków chilli

oliwa z oliwek do polania


sos miso:

1 łyżeczka jasnej pasty miso

1 łyżeczka miodu

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka octu ryżowego

1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)

4-5 cm startego imbiru


Dynię kroję na 1/2 cm plastry, układam na blasze, skrapiam oliwą i płatkami chilli i wkładam do rozgrzanego do 220 stopni pieca na 40 min. Przygotowuję sos łącząc wszystkie składniki dobrze mieszając. Polewam nim warzywa po wyjęciu z pieca.

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now