Sałatka ziemniaczana

Aktualizacja: 29 cze 2018

Ta sałatka jest dobra przez cały rok. Jesienią i zimą robię ją ze starych ziemniaków, wiosną i latem z młodych. Czasem, w wersji cięższej można dodać łyżkę ulubionego majonezu. Wtedy mamy do czynienia z pełną rozpustą. Połączenie kiszonych ogórków i śliwki w occie może wydać się dziwne, ale idealnie dynamizuje ziemniaki i jajko na twardo. Dla mnie pozycja nie do znudzenia.


sałatka ziemniaczana

8 średnich ziemniaków

3 jajka na twardo

3 ogórki kiszone

5 śliwek w occie

4 cebule dymki

sól, pieprz czarny

1 łyżka ostu z czerwonego wina

2 łyżki oliwy z oliwek


Ziemniaki gotuję w mundurkach, studzę, obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do dużej miski. Kroję w drobną kostkę ogórki, śliwki i ugotowane na twardo jajka. Dymkę siekam i dodaję. Solę, pieprzę i zalewam octem i oliwą. Delikatnie mieszam, żeby ziemniaki się nie rozpadły. Wolę jak są dość twarde. Świetnie smakuje również z młodymi ziemniakami. Wtedy ich nie obieram. Ale to pieśń przyszłości.



© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now