Sałata z kozim serem, boczniakiem i burakiem


Sałata z kozim serem, boczniakiem i burakiem

Uwielbiam to połączenie smaków, które powstało w mojej głowie z chęci pogodzenie tak lubianych przeze mnie składników. Jest to sałata, która nie tylko świetnie smakuje, ale i dobrze wygląda przez połączenie kolorystyczne.


Składniki dla 4 osób

200-250 g miksu sałat (lodowa, rucola, radicchio, roszpunka, etc.)

4-5 boczniaków

100 g kulek buraków w zalewie

100 g koziego sera w roladzie pleśniowej

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka balsamico

sól, pieprz czarny w młynku


Do szerokiej miski wrzucam umyty miks sałat, dodaję kulki buraka. Następnie kroję w plasterki czosnek, boczniaki na trójkąty (przeważnie jeden boczniak na 3-4 kawałki) i wrzucam je na patelnię z łyżką oliwy. Boczniaki muszą oddać wodę i zarumienić się. Układam jeszcze gorące boczniaki z czosnkiem na sałacie, a na wierzch układam grubo pokrojony w trójkąty kozi ser. Całość polewam trzema łyżkami oliwy i jedną łyżką balsamico, solę i pieprzę. Gotowe!


377 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now