Quiche z pomidorkami truskawkowymi i kozim serem z rukolą

Zaktualizowano: 29 cze 2018


Kiedy studiowałam w Paryżu spróbowałam chyba wszystkich możliwych rodzajów quichy. Jestem wielką fanką ciast i ciasteczek, może dlatego tak przypadła mi do gustu.


Tarta z pomidorkami i kozim serem oraz rukolą

Ciasto:

180 g mąki pszennej

120 g masła

1 jajko

½ łyżeczki soli


Pokrojone na kawałki masło ugniatam z mąką. Dodaję jajko i sól i zagniatam ciasto. Jeżeli mam czas formuję kulkę, owijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeżeli nie, wykładam ciasto na blachę o średnicy 26 cm. Spód powinien mieć ok. 3 mm, boki trochę więcej. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wkładam sam spód na 10 min, żeby nabrał koloru. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni i zabieram się za farsz.


100-150 g koziego sera (rolady lub świeżego)

100 g pomidorków

garść rukoli

200 g śmietany

3 jajka

sól, pieprz


Na spodzie ciasta układam plastry lub kawałki sera i połówki pomidorków. Następnie mieszam śmietanę z jajkami, solą i pieprzem i zalewam wszystkie składniki. Piekę 35-40 minut. Wyjmuję z pieca i dekoruję rukolą.

293 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso