top of page

Pieczone szparagi z parmezanem

Zdjęcie autora: Katarzyna MellerKatarzyna Meller

Zaktualizowano: 29 cze 2018

W krótkim niestety sezonie szparagowym, szparagi w tej wersji mogę jeść co drugi dzień. Jest to chyba najłatwiejszy sposób przygotowywania szparagów i może dlatego tak bardzo go lubię. Szparagi z pieca są chrupiące, a jednocześnie delikatne. Oliwa i parmezan nadają im wyrazistości.


pieczone szparagi z parmezanem

Pęczek zielonych szparagów (mogą być białe, ale ja jestem z frakcji zielonej)

Oliwa z oliwek

10 g parmezanu

sól, pieprz


Szparagi układam na folii aluminiowej na blasze tak, żeby jeden leżał obok drugiego. Polewam je oliwą i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Kiedy się delikatnie zabrązowią, po ok. 15 minutach, wyjmuję z pieca. Solę, pieprzę i ścieram na nie duże wiórki parmezanu. Polecam w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i masłem.

Comments


© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page