Pesto z bazylii
- Katarzyna Meller
- 24 maj 2018
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 cze 2018
Wszyscy członkowie mojej rodziny to psychofani pesto bazyliowego. Zawsze staram się mieć wszystkie składniki w domu, bo nie znam dnia ni godziny, kiedy usłyszę: "Mamo, zrób pesto!".

Składniki:
100 g listków bazylii
100 g parmezanu
75 g orzechów pinii
ząbek czosnku
1/5 łyżeczki soli
150 g oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wkładam do robota kuchennego i dokładnie miksuję. Jeżeli robot nie ma za mocnych ostrzy, dobrze jest kupić zmielony parmezan. Z pozostałymi składnikami nie powinno być problemu. Kiedy przełożymy pesto do słoika dobrze jest je zalać cienką warstwą oliwy. Wtedy może stać w lodówce i nie ciemnieje.
Comments