top of page

Pesto z bazylii

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Wszyscy członkowie mojej rodziny to psychofani pesto bazyliowego. Zawsze staram się mieć wszystkie składniki w domu, bo nie znam dnia ni godziny, kiedy usłyszę: "Mamo, zrób pesto!".


Pesto z bazylii

Składniki:


100 g listków bazylii

100 g parmezanu

75 g orzechów pinii

ząbek czosnku

1/5 łyżeczki soli

150 g oliwy z oliwek


Wszystkie składniki wkładam do robota kuchennego i dokładnie miksuję. Jeżeli robot nie ma za mocnych ostrzy, dobrze jest kupić zmielony parmezan. Z pozostałymi składnikami nie powinno być problemu. Kiedy przełożymy pesto do słoika dobrze jest je zalać cienką warstwą oliwy. Wtedy może stać w lodówce i nie ciemnieje.

Comments


© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page