Krem z dyni i żółtych warzyw

Aktualizacja: 29 cze 2018

Kiedy za oknem szaro poprawiam sobie humor tą kolorową zupą. Nie tylko dobrze wygląda, rozgrzewa, jest zdrowa, ale wybornie smakuje.


krem z dyni i żółtych warzyw

4 porcje

300 g dyni

2 marchwie

1 pietruszka

½ żółtej papryki

¼ selera

1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu lub kostka rosołowa

łyżka śmietany, maślanki lub mleka kokosowego do zabielenia

sok z ½ limonki

½ łyżeczki chilli

1 cm imbiru

garść prażonych pestek z dyni

100 g startego chedaru


Warzywa obieram, kroję na kawałki, dodaję koncentrat bulionu i gotuję przez 20 minut na niewielkim ogniu. Następnie blenduję, dodaję sok z limonki, odrobinę soli i pieprzu, chilli, zabielam i nalewam do miski. Dekoruję pestkami dyni i startym chedarem.



147 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now