top of page

Krem z buraków, choć nie tylko

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Buraki lubię w każdej postaci. Na pierwszym miejscu zawsze chyba będą zasmażane, ale to przejaw mojej sentymentalnej natury. Uwielbiam je pieczone, w zalewie, surowe, marynowane…To właściwie temat na osobną debatę. Poniżej przepis na zupę warzywną, w której burak, chociażby ze względu na kolor dominuje, ale znajdziemy w niej inne, jakże zdrowe i smaczne składniki.



krem z buraków

½ kg buraków

cebula

2 ząbki czosnku

ziemniak

marchewka

260-300 g (puszka) krojonych pomidorów

gałązka tymianku

750 ml bulionu

100 g koziego twarożku

garść natki

garść pestek dyni

sok z ½ cytryny

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz z młynka


Ten przepyszny i zdrowy krem najbardziej lubię robić z pieczonych buraków. Jeżeli mam czas dzień wcześniej wkładam buraki w folii do pieca na 1,5 godziny na 180 stopni. Obieram po ostygnięciu i kroję w kostkę. Jeżeli moje planowanie legnie w gruzach, obieram buraki, kroję i zesmażam na patelni z pozostałymi warzywami. Wszystkie warzywa kroję w kostkę, nie musi być pięknie, bo i tak wszystko zmiksujemy. Zesmażam warzywa, zalewam bulionem (takim, jak kto lubi – ja używam warzywnego), dodaję pomidory, gałązkę tymianku i gotuję około 30 minut. Dodaję wyciśniętą cytrynę, wyjmuję tymianek, solę i pierzę, a następnie blenduję. Podaję z łyżką koziego twarożku z pestkami dyni i pokrojoną natką.



160 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso

bottom of page