Korzenne ciasteczka

Ja już czuję Święta. Dzielę się zatem przepisem na korzenne ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale i sprawdzą się jako ozdoby choinkowe. Do tego dzieci mają frajdę robiąc je razem ze mną.


korzenne ciasteczka

250 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru brązowego

jajko

1,5 łyżki przyprawy piernikowej

2 łyżeczki miodu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. Masło z cukrem pudrem ubijam w robocie kuchennym. Dodaję jajko i miksuję. Dodaję miód i przyprawy, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli mam czas, formuję z ciasta kulę, zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki, jeżeli nie wałkuję ciasto cienko, na ok. 3 mm i wycinam foremkami wzory. Układam ciastka na blasze na papierze do pieczenia i piekę ok. 10 min. Na Święta jak znalazł. Można zrobić dziurki i powiesić na choince.

173 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now