top of page

Billionaire's shortbread, czyli maślane ciasteczka ze słonym karmelem i gorzką czekoladą

w tym jednym ciastku spotykają się moje wielkie słabości: domowe ciastko, słony karmel i czekolada. Całość jest taką bombą kaloryczną, że radzę kroić małe kawałeczki z tej pokaźnej blachy.


billionaire's shortbread maślane ciastka

Maślane ciastka:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru

łyżeczka ekstraktu z wanilii


Słony karmel:

200 g cukru

90 g masła

120 śmietanki 30%

łyżka soli gruboziarnistej


gorzka czekolada 70%

100-200 ml mleka


Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, zagniatam ciasto, rozgniatam palcami na kwadratowej foremce o wymiarach 26 cm i wstawiam na 20 minut do pieca. Po 15 minutach zabieram się za karmel. Na patelni roztapiam cukier, aż będzie żywiczną ciemną masą. Cały czas mieszając, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy całość cukru jest już płynną masą, powoli dodaję masło. Nie przestaję mieszać. Następnie powoli dolewam śmietankę. Uważajcie, bo masa jest już bardzo gorąca. Dzieci trzymajcie z daleka od palnika, choć z tym zapachem, to trudne. Na końcu dodaję sól. Ja lubię jak karmel jest konkretnie słony. Parę razy próbuję, czy poziom słoności jest wystarczający. Wszystko zależy od tego jakiej soli użyjecie. Zalewam karmelem wyjęte z pieca ciasto. Na końcu rozpuszczam gorzką czekoladę z mlekiem. Jeżeli chcecie szczelnie przykryć karmel warstwą czekolady, musicie dodać jeszcze jedną tabliczkę. Ja uznałam, że to przesada i wylałam łatami czekoladę na karmel i wzięłam mały nożyk, którym porobiłam esyfloresy na masie. Kiedy całość ostygnie najlepiej włożyć całą blachę do lodówki. Potem kroić całość na małe kosteczki.



523 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Pascha

bottom of page