Jajka w koszulkach z kozim serem, natką pietruszki i srirachą

Aktualizacja: 29 cze 2018

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam jajko w koszulce ciągle z nimi eksperymentuję. Nie spotkałam jeszcze osoby, której to śniadanie nie przypadłoby do gustu. Połączenie płynnego żółtka z kozim serem i pikantnym akcentem jest dla mnie kombinacją nie do znudzenia. Czasami kozi serek zastępuję humusem albo pesto z suszonych pomidorów. Zawsze jest dobrze.


jajka w koszulkach z kozim serem, natką pietruszki i srirachą

Na jedną porcję:


Kromka chleba żytniego

1-2 jajka

kozi serek do smarowania

natka pietruszki

sól, pieprz

sriracha lub tabasco

½ łyżeczki octu


W małym garnku gotuję wodę. Do wrzątku wlewam ocet. Ja używam winnego białego, ale może być najzwyklejszy. Ocet powoduje, że jajka ładnie się formują. Wbijam jajka na wrzątek i gotuję 3,5 minuty (ustawiam alarm). Robię grzanki. Mnie starcza jedno jajko, ale dla męża robię z dwóch. Grzanki smaruję kozim serkiem, obrywam listki natki i układam je gęsto na serku. Wyjmuję łyżką jajka, delikatnie przechylam łyżkę, żeby pozbyć się resztek wody (łyżka cedzakowa jest do tego moim zdaniem zbyt toporna) i układam jajko na grzance. Solę i pieprzę, na czubek dodaję sobie kroplę tajskiej pasty srirachy.

46 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now