top of page

Hummus

Mój mąż może jeść hummus codziennie. Nie zawsze mam czas na domową produkcję, ale w lodówce hummus musi być. Najbardziej lubimy zwykły hummus lub z suszonymi pomidorami albo z natką pietruszki. Jadłam hummus w Turcji, Grecji, Egipcie i Izraelu. Każdy był trochę inny. Mój jest dla mnie idealny.


hummus

Słoik cieciorki w zalewie (250 g)

2 łyżki tahini

2 łyżki z wyciśniętej cytryny

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

sól i pieprz kolorowy w młynku

opcjonalnie:

garść suszonych pomidorów lub garść natki pietruszki lub łyżka oliwy chilli/harrisy


Do malaksera wrzucam wszystkie składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli dodaję suszone pomidory czy pietruszkę, miksuję tylko chwilę, bo lubię czuć ich smak.

534 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso

bottom of page