Hummus

Mój mąż może jeść hummus codziennie. Nie zawsze mam czas na domową produkcję, ale w lodówce hummus musi być. Najbardziej lubimy zwykły hummus lub z suszonymi pomidorami albo z natką pietruszki. Jadłam hummus w Turcji, Grecji, Egipcie i Izraelu. Każdy był trochę inny. Mój jest dla mnie idealny.


hummus

Słoik cieciorki w zalewie (250 g)

2 łyżki tahini

2 łyżki z wyciśniętej cytryny

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 ząbek czosnku

sól i pieprz kolorowy w młynku

opcjonalnie:

garść suszonych pomidorów lub garść natki pietruszki lub łyżka oliwy chilli/harrisy


Do malaksera wrzucam wszystkie składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli dodaję suszone pomidory czy pietruszkę, miksuję tylko chwilę, bo lubię czuć ich smak.

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now