Gazpacho andaluzyjskie z truskawkami

Aktualizacja: 29 cze 2018


Gazpacho andaluzyjskie jest bardzo pomidorowe. Pozostałe warzywa są delikatnym dodatkiem. Ta wersja jest zmodyfikowana w stosunku do oryginalnej. Zamiast papryki daję w niej truskawki. Jest delikatniejsza i bardzo letnia.


Gazpacho andaluzyjskie z truskawkami

1 kg pomidorów malinowych

250 g truskawek

1 ogórek

1 cebula

kromka chleba

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

3 łyżki octu z czerwonego wina

sól


Pomidory obieram ze skórki (nie jest to konieczne, ale ja wolę). Kroję na ćwiartki i wrzucam do malaksera. Ogórka i cebulę obieram, kroję na kawałki i również wkładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewam do miski i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W Andaluzji gazpaczo często serwowane jest w szklankach do whiskey.

56 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso