Frittata prowansalska (pomidory, oliwki, cebula, szpinak, ziemniaki, bazylia)

Aktualizacja: 29 cze 2018

Frittata jest niesłychanie pożywnym daniem i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być daniem śniadaniowym, a z zieloną sałatą robi się świetnym lunchem. Na kolację do czerwonego wina też jej niczego nie brakuje. Warzywa wrzucane do masy jajecznej mogą się zmieniać w zależności od stanu lodówki. Prawie wszystko pasuje.


frittata prowansalska

Porcja dla 4 osób


8 jajek

Cebula

4-5 pomidorków cherry przekrojonych na pół

garść liści baby szpinaku

3 podgotowane ziemniaki

garść oliwek

5-6 liści bazylii

łyżka oliwy

sól, pieprz


Jajka ubijam w dużej misce. Solę i pieprzę. Cebulę kroję w kostkę i smażę na złoto. Wkładam do miski z jajkami. Ziemniaki kroję w półcentymetrowe paski i obsmażam, następnie wkładam do miski. Dodaję szpinak, pomidorki, oliwki i dokładnie mieszam. Przelewam całość na patelnię, chwilę smażę i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-12 minut, żeby masa się ścieła i góra zarumieniła. Po wyjęciu z pieca dekoruję liśćmi bazylii.


172 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie