top of page

Cykorie zapiekane pod beszamelem z serem roquefort

Zdjęcie autora: Katarzyna MellerKatarzyna Meller

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Tę przystawkę moja Mama podawała gościom podczas uroczystych kolacji. Rzadko mieliśmy okazję ją próbować i może dlatego zapamiętałam ten smak na całe życie. W wersji delux można owinąć ugotowane cykorie szynką parmeńską, a następnie zalać beszamelem. To dosyć popularna przystawka w Belgii. Na zimowe wieczory jak znalazł.


cykorie zapiekane pod beszamelem z serem roquefort

Porcja dla 4 osób


Beszamel:


2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

sól, pieprz do smaku

50 g sera roquefort


4 cykorie


W garnku topię masło, dodaję mąkę i, nie rumieniąc, dokładnie mieszam. Dodaję zimne mleko, sól, pieprz, a na końcu kawałki pokruszonego roqueforta. Gotuję na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Cykorie gotuję 10 minut. Następnie układam je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalewam beszamelem i piekę w 180 stopniach do momentu zarumienienia sosu, ok. 20 min.

Comentarios


© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page