Babeczki truskawkowe z creme patissiere

Aktualizacja: 29 cze 2018


Kiedy testowałam odpowiednie proporcje creme patissiere do tego przepisu, zjadłyśmy go z moimi dziećmi mocząc w nim truskawki. Nie zdążyłam nawet zagnieść ciasta. Jest tak dobry. Daję mniej cukru niż zwyczajowo, ale kiedy mamy do czynienia z dobrymi truskawkami, słodyczy już mamy sporo.


babeczki truskawkowe z kremem

Ciasto:

120 g masła

2 łyżki cukru trzcinowego

2 żółtka

185 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli


Pokrojone na kawałki masło ugniatam z mąką. Dodaję jajka i sól i zagniatam ciasto. Jeżeli mam czas formuję kulkę, owijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeżeli nie, od razu wypełniam foremki cienką warstwą ciasta i piekę na 200 stopni przez 10 minut.

Zabieram się za creme.


250 g śmietanki 30%

4 żółtka

110 g cukru pudru trzcinowego

nasiona z ½ laski wanilii


Żółtka i cukier ubijam na parze. Śmietankę wraz z wanilią zagotowuję i wlewam mieszając do ubitych żółtek. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmuję z ognia i wylewam do babeczek. Na nim układam truskawki. Czasem całe, czasem kroję w plasterki.

162 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now