Zabaglione


To przepis od włoskiego szefa kuchni Pepe. Zabaione to włoska wersja naszego kogla-mogla. Różnica polega na dodaniu Marsali.

To proporcje dla dwóch osób.


Zabaione (zabaione/zabajone)

3 żółtka

3 łyżki cukru

2 łyżki Marsali

łyżka białego wytrawnego wina lub szampana


Żółtka z cukrem ubijam w mikserze w szerokiej misce. Kiedy masa jest prawie biała i puchata, kładę miskę na garnku z gorącą wodą (kąpiel wodna). Wlewam Marsalę i białe wino i na najniższym biegu mieszam do uzyskania jednolitej masy. Nie trwa to dłużej niż 5 minut. Następnie przelewam masę do pucharków. Można na dnie ułożyć maliny lub truskawki.

161 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now