top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Tarta rabarbarowa

Dziś pierwszy raz zobaczyłam rabarbar. Znaczy czas na tartę. Jest prosta. Czas przygotowania nie przekracza 20 minut. Szybciej jestem w stanie ją zjeść, taka jest dobra!


tarta rabarbarowa

Ciasto:


230 g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

120 g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli


500-600 g rabarbaru

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki cukru

łyżka cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii

garść suszonych daktyli


Mąkę siekam z masłem nożem, dodaję cukier, jajko i sól.

Zagniatam szybko ciasto. Można w robocie kuchennym lub ręcznie. Formuję z ciasta kulę, zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Jeżeli nie mam czasu, od razu układam na foremce o rozmiarze 26 cm. Spód formuję palcami, powinien mieć ok. 0,5 cm, boki mogą być grubsze. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 C. Podpiekam na lekko złoto ok. 30 minut.

Rabarbar myję, kroję na centymetrowe kawałki i wrzucam do miski. Dodaję miód, cukier, cukier wanilinowy i daktyle wcześniej zalane wrzątkiem (na kilka minut) przekrojone na pół (bez pestek) i dokładnie mieszam.


Robię kruszonkę:

70 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g zimnego masła


Zagniatam w misce palcami kruszonkę.

Na podpieczony spód wrzucam rabarbar z daktylami, posypuję gęsto kruszonką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piekę na dobrze złoty kolor ok. 45 min. Z jedzeniem czekam aż ciasto ostygnie. Przynajmniej się staram.

673 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentarios


bottom of page