Słodkie ziemniaki i kolorowe marchewki pieczone z rozmarynem

Aktualizacja: 29 cze 2018

Słodkie ziemniaki są tradycyjnym dodatkiem do dziękczynnego indyka. Najbardziej lubię je chrupiące z pieca z dodatkiem świeżego rozmarynu.


słodkie ziemniaki i kolorowe marchewki pieczone z rozmarynem

4-5 dużych słodkich ziemniaków (batatów)

łyżka świeżego rozmarynu lub zioła prowansalskie

łyżeczka grubo zmielonej soli

łyżka oliwy


Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (w łódeczki). Blachę smaruję odrobiną oliwy, układam ziemniaki obok siebie, polewam oliwą, posypuję solą i rozmarynem. Wkładam do pieca na ok. 40 minut. Trzymam je w piecu dopóki się porządnie nie zarumienią, a właściwie są na granicy spalenia. Tak smakują najlepiej.


24 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now