top of page

Pascha

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Jestem wielką fanką sernika, także pascha w naturalny sposób leży w kręgu moich zainteresowań. Podobnie jak z mazurkiem, jestem przekonana, że raz w roku, to zdecydowanie za rzadko.


pascha

1 kg zmielonego tłustego twarogu (może być wiaderko na sernik)

5 żółtek

kostka masła (200 g)

250 g śmietanki 30%

180 g brązowego cukru

ziarna z 1-2 lasek wanilii

bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy, płatki migdałów)


Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję śmietankę. Podgrzewam w garnku, nie zagotowując mieszając. Dodaję masło, ser, ziarna wanilii i po dwie łyżki bakalii. Kiedy masa przestygnie, wlewam ją na podwójną gazę ułożoną na sitku w garnku, zawijam i przygniatam talerzykiem. Wkładam na noc do zamrażarki. Można jeść od razu jako lody, można poczekać, aż pascha się rozmrozi. Chyba tak wolę.

Comments


© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

bottom of page