Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Aktualizacja: 29 cze 2018

Kiedy za oknem chłód tłusta pieczona kaczka zadowoli całą rodzinę. Koniecznie w towarzystwie jabłek, które w połączeniu z roztopionym tłuszczem i majerankiem można wyjadać prosto z blachy!


kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka

4 kwaśne jabłka

2 pomarańcze

3 ząbki czosnku

majeranek

oliwa z oliwek

sól

kieliszek brandy lub innego alkoholu

2 łyżki miodu


Kaczkę moczę w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia (lub po kilku godzinach, jeżeli nie mamy czasu) dokładnie ją myję, układam na blasze, solę wewnątrz i wkładam do środka obrane pomarańcze. Całe jabłka układam z boku. Kaczkę smaruję z wierzchu oliwą, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Wkładam do rozgrzanego pieca do 180 stopni C. Piekę przynajmniej 80 minut na każdy kilogram wagi kaczki, co jakiś czas polewając wodą i tłuszczem z blachy. Pod koniec pieczenia polewam kaczkę alkoholem wymieszanym z miodem. Kaczka musi być bardzo dobrze zbrązowiona. Wtedy smakuje najlepiej. Jabłka się rozpadną, a ich skórka będzie prawie czarna. Smakuje jak najlepsze chipsy. Kaczkę bardzo lubię z kopytkami, kluskami śląskimi lub kaszami w wersji light. Tradycyjnym dodatkiem jest duszona czerwona kapusta.


158 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now