Bigos

Aktualizacja: 7 lut 2019

Na zimowe wieczory mało jest rzeczy lepszych. Z kawałkiem dobrego razowego chleba. Jak nie damy rady przejeść - mrozimy. Długo tak może czekać.


bigos

1,5 kg kapusty kiszonej

1 kg białej kapusty

300 g kiełbasy

300 g wołowiny

300 g wieprzowiny

300 g cielęciny

200 g boczku wędzonego

200 g grzybów suszonych

200 g śliwek kalifornijskich

4 cebule

4 listki laurowe

pieprz, sól, majeranek, tymianek

1 łyżka cukru

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina


Kapustę kiszoną zalewam wodą w dużym garnku tak, by ją przykryła, gotuję i odlewam pierwszą wodę. Odcedzoną kapustę zalewam 3 szklankami wody i gotuję bez przykrywki. Kroję główkę kapusty, dodaję do kapusty kiszonej, dolewam szklankę wody i mieszam obie kapusty. Gdy woda odparuje, wkładam kiełbasę w całości i liście laurowe. Grzyby myję, wkładam do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem przez 30 minut. Mięsa z cebulą wkładam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30 minut. Gdy kapusta jest już miękka dodaję pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i pokrojone w kostkę mięsa i cebulę. Tylko boczek wkładam w całości, bo przed podaniem go wyjmuję. Wlewam również sos z pieczeni. Na końcu dodaję przekrojone na pół śliwki, łyżkę cukru, sól, pieprz i szklankę wina. Kiełbasę kroję w kostkę. Mając wszystkie składniki w garnku, dobrze mieszam całość i zostawiam na małym ogniu przez ok. godzinę mieszając od czasu do czasu. Ważne, żeby nie przypalić kapusty. Jeżeli w garnku zabraknie sosu, można podlać odrobiną wody. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, a następnego dnia znowu gotuję przez godzinę na małym ogniu ciągle mieszając. I tak można jeszcze 2-3 razy. Teoretycznie. Bo u nas do tego czasu znika.

201 wyświetlenia2 komentarz

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now