Zapiekanka z ryżu

Moja Mama w ten sposób sprzątała lodówkę, zwłaszcza kiedy zostało jej trochę mięsa po obiedzie dzień wcześniej. Kawałek kurczaka, pieczeń cielęca, mielony lub po prostu parówka. Tu przepis na wersję wege. Zawsze można sobie to i owo dokroić.


zapiekanka z ryżu

500-600 g ryżu (ja użyłam ryż do risotto)

puszka groszku

duża cebula

3-4 ząbki czosnku

litr bulionu wege (ja używam domowej kostki rosołowej i wody)

mała puszka koncentratu pomidorowego

kilka łyżek masła

100 g białego lub czerwonego wina

100 g parmezanu

100 gram ciągnącego sera (może być Gouda)

sól, pieprz


mini zasmażka:

łyżka masła

łyżka mąki

chlust mleka


Nagrzewam piec do 180 stopni. Zesmażam pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem na miksie oliwy i masła. Przekładam do miski. Na kolejnej porcji oliwy i masła obsmażam surowy ryż, zalewam winem, mieszam i czekam, żeby odparowało, a następnie zalewam bulionem, dodaję koncentrat, solę i pieprzę. Nieustająco mieszam. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, dodaję cebulę z czosnkiem, groszek, kilka łyżek masła, starty parmezan i przekładam do żaroodpornego naczynia. Można jeszcze zrobić zasmażkę i polać ryż, można po prostu posypać ryż serami: parmezanem i goudą. Piekę ok. 30-30 min aż utworzy się chrupiąca skorupka ze stopionego sera.

263 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now