Sałatka jarzynowa
- Katarzyna Meller
- 20 mar 2018
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 29 cze 2018
To absolutny fundament naszego wielkanocnego śniadania. Robię jej wielką michę. W przypadku mniejszej ilości osób można po prostu podzielić składniki na pół.

10 jajek
8 średnich marchewek
3 pietruszki
1 seler
1 por
6 ogórków kiszonych
puszka groszku konserwowego
10 ziemniaków
100-150 g majonezu
sól, pieprz czarny
Jajka gotuję na twardo i czekam, aż się schłodzą. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w koszulkach przez ok. 20 minut. Ważne, żeby warzywa były twarde, nie rozgotowane. Obieram warzywa i kroję w kostkę o bokach około pół centymetra. Ogórki i jajka również. Do wielkiej miski wsypuję pokrojone warzywa, groszek i jajko. Pora kroję w cieniutkie paseczki w poprzek. Dodaję majonez, dużo. Sól i pieprz czarny z młynka. Przyprawienie jest już kwestią gustu. Ja lubię sporo soli i pieprzu.
Comentarios