Sałatka fatoush z grillowanymi rzodkiewkami i halloumi

Aktualizacja: 29 cze 2018


Ta bliskowschodnia sałatka jest idealna wiosną i latem. Orzeźwiająca, pełna witamin i smaku świeżych warzyw w połączeniu z gorącym serem długo nie daje o sobie zapomnieć. Rzodkiewki grillowane, choć u nas rzadko spotykane, nabierają nowego, zaskakującego smaku. Można serwować z humusem.


sałatka fatoush z grillowanymi rzodkiewkami i serem halloumi

Garść liści botwiny

Garść liści szczawiu

Młoda sałata

6 rzodkiewek przeciętych na pół

3 małe dymki ze szczypiorkiem

2 łyżki kolendry

3 łyżki natki pietruszki

200 g pomidorków koktajlowych

1 ogórek

1 czerwona lub żółta papryka

plaster sera halloumi (ok. 100 g)

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego (lub cytryny)

sól i pieprz


Wszystkie składniki myję i suszę. Liście sałaty rwę na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję pozostałe składniki: pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki i paprykę w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni grillowej układam rzodkiewki przekrojone na pół i ser. Wystarczy dosłownie 1-2 minuty. Ser układam na warzywach, polewam oliwą, octem, solę i pieprzę.

0 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now