Rukola z pomidorami, truskawkami i gorgonzolą picante

Aktualizacja: 29 cze 2018


Rukola z pomidorkami, truskawkami i gorgonzolą picante

Taką sałatę jada się na Sycylii, a że sezon na truskawki w pełni, a upał taki sam - warto spróbować. W tym zestawieniu urzeka mnie połączenie ostrego smaku kremowej gorgonzoli z soczystością i słodyczą truskawki.


200-300 g rukoli

100 g pomidorków truskawkowych

100 g truskawek

100 g gorgonzoli

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka balsamico

sól i czerwony pieprz


Umytą rukolę wkładam do miski, dodaję pokrojone w ćwiartki truskawki i pomidorki. Gorgonzolę kroję lub rozrywam na ok. 1cm kostki. Mieszam w małej miseczce lub słoiku oliwę z balsamico. Polewam sosem wszystkie składniki, posypuję solą, pieprzem i dokładnie mieszam.

122 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso