Owsianka z dynią

Czasami, kiedy nie mogę zasnąć, przychodzą mi pomysły na nowe dania. Tak było i tej nocy, kiedy wybudzona przez moją młodszą córkę przewracałam się z boku na bok. Nie żałuję, bo wymyśliłam jesienne śniadanie mocy: owsiankę z orzechami, ziarnami i dynią. Pycha! Czy Wy też możecie jeść dynię codziennie?


owsianka z dynią

3 łyżki płatków owsianych

garść różnych orzechów (np.: włoskich, laskowych, pini i nerkowca)

łyżeczka siemienia lnianego

łyżeczka pestek słonecznika

łyżeczka czarnego sezamu

100 g dyni hokkaido

garść pokrojonej natki pietruszki

½ wyciśniętej cytryny

Ząbek czosnku (opcjonalnie)

Kilka płatków chilli

2 łyżki oliwy

sól


Do rozgrzanego do 200 stopni C pieca wkładam na papierze pokrojoną w kostkę dynię. Piekę ok. 20-25 minut. Owsiankę wraz z orzechami i ziarnami zalewam wodą tak, żeby przykryć wszystkie składniki. Mieszam co jakiś czas, żeby jej nie przypalić do momentu wchłonięcia wody. W międzyczasie szykuję sos: wyciskam ząbek czosnku, dodaję natkę pietruszki, płatki chilli, odrobinę soli, sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszam. Do miski wkładam owsiankę i wyjętą z pieca dynię, zalewam sosem i dokładnie mieszam. Najlepiej smakuje na ciepło.

26 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now