Młoda kapusta duszona

Aktualizacja: 29 cze 2018

Co roku przebieram nogami czekając na pojawienie się młodej kapusty. Robię ją od lat zawsze tak samo. To sposób prosty, i moim zdaniem, najlepszy.


młoda kapusta duszona

Główka młodej kapusty

½ wyciśniętej cytryny

garść pokrojonego koperku

łyżka, dwie masła

100 ml wody

sól, pieprz


Kapustę kroję w paski półcentymetrowej grubości. Wkładam całość do dużego garnka i zalewam wodą. Przykrywam garnek i co kilka minut mieszam kapustę. Kiedy kapusta jest już sparzona i z całego garnka robi się mniej niż połowa, skrapiam ją cytryną, dodaję koperek, solę, pieprzę i zostawiam jeszcze na ok. 5 minut. Na koniec dodaję masło i całość mieszam jeszcze raz. Lubię, kiedy jest lekko chrupiąca, a nie papkowata. Kapusta jest najlepsza następnego dnia, ale rzadko uda jej się tyle wytrwać.

0 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now