Krem z pora i ziemniaków

Aktualizacja: 11 gru 2018

Kiedy robi się zimno, ten gorący aksamitny krem poprawi Ci nastrój. Prosty, smaczny i niezbyt czasochłonny. Jednym słowem: ideał!


krem z pora i ziemniaków

dwa pory

4 średnie ziemniaki

3 łyżki masła

1/2 l bulionu warzywnego lub 1/2 l wody i kostka rosołowa warzywna

łyżka listków tymianku

2 listki mięty

3 listki bazylii

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

liść laurowy

2 ziela angielskie

sól i pieprz


W garnku o grubym dnie (najlepiej) smażę na maśle pokrojone w kostkę ziemniaki, po kilku minutach dodaję pokrojone w plasterki białe części pora. Mieszam, duszę pod przykrywką przez kolejne 5-10 minut, żeby pory zmiękły, a następnie zalewam bulionem, dodaję suszony tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i gotuję pod przykryciem ok. 20-30 minut. Wyjmuję ziele i liść. Następnie dodaję świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu i blenduję. Gotowe!

205 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now