Kasza jaglana z pieczonym łososiem, awokado, ciecierzycą i pomidorami

Aktualizacja: 29 cze 2018

To danie lekkie, zdrowe o delikatnie ostrej nucie. Dla mnie nie do znudzenia.


kasza jaglana z pieczonym łososiem, awokado, ciecierzycą i pomidorami

Składniki dla dwóch osób

200 g kaszy jaglanej

400 g filetu z łososia

awokado

100 g ciecierzycy

pomidorki śliwkowe lub truskawkowe

garść pestek dyni

garść sezamu

garść pokrojonej kolendry

garść pokrojonej natki pietruszki

gałązka rozmarynu

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka soku z wyciśniętej cytryny

pół łyżeczki miodu

pół łyżeczki Srirachy (pikantna tajska pasta z chilli)

pieprz zmielony, sól

Kaszę jaglaną płuczę na sitku i gotuję we wrzątku przez ok. 15 minut. Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) wkładam na blasze łososia polanego oliwą, posypanego pieprzem z gałązką rozmarynu. 20 minut powinno wystarczyć, żeby łosoś się zarumienił, ale w środku był wilgotny. Do miski do zupy wkładam kaszę, ciecierzycę, pomidorki kroję w ćwiartki, awokado przecinam na pół, wyjmuję pestkę i łyżeczką wydłubuję po kawałku i układam na kaszy. Posypuję ziarnami, zieleniną, układam po kawałku upieczonego łososia i polewam całość sosem. Na talerzu najlepiej wszystko dokładnie wymieszać, żeby sos dotarł wszędzie.

336 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now