Horiatiki, czyli sałatka grecka

W upalne lato w Grecji mało rzeczy smakuje tak, jak horiatiki, zwana u nas sałatką grecką. Ta genialnie prosta sałata składająca się z rosnących na miejscu warzyw, jest często masakrowana na rynku polskim przez rozmaite dziwne dodatki, sosy, udawaną fetę i słabe warzywa. W prawdziwej greckiej sałacie nigdy nie znajdziemy…sałaty, czy kapusty pekińskiej. Moja rada: w Polsce tę sałatę sens jest robić tylko latem, kiedy warzywa choć trochę przypominają te greckie. I koniecznie trzeba kupić fetę, nie fetopodobny ser.


Horiatiki, sałatka grecka

2 pomidory malinowe

2 ogórki

1 cebula (biała lub czerwona)

1 zielona papryka

10 czarnych oliwek

100 g fety w kawałku

1 łyżka kaparów

4 łyżki oliwy

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)

sól i pieprz czarny w młynku


Pomidory, ogórki i paprykę kroję na grube kawałki, cebulę w piórka i wrzucam do miski. Dodaję oliwki i kapary. Polewam warzywa oliwą i octem, solę i pieprzę, a na końcu układam cały blok fety na sałacie. Można posypać oregano.

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now