Gazpacho andaluzyjskie, czyli chłodnik z pomidorów

Gazpacho andaluzyjskie jest bardzo pomidorowe. Pozostałe warzywa są delikatnym dodatkiem. Uwielbiam pomidory, dlatego ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Do jedzenia wyłącznie latem, kiedy nasze pomidory osiągają pełnię smaku i soczystości.


Gazpacho andaluzyjskie, czyli chłodnik z pomidorów


1 kg pomidorów malinowych

1 zielona papryka

1 ogórek

1 cebula

kromka chleba

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

3 łyżki octu z czerwonego wina

sól


Pomidory obieram ze skórki (nie jest to konieczne, ale ja wolę). Kroję na ćwiartki i wrzucam do malaksera. Paprykę oczyszczam z nasion, ogórka i cebulę obieram, kroję na kawałki i również wkładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewam do miski i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W Andaluzji gazpaczo często serwowane jest w szklankach do whiskey.

121 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso