Gazpacho andaluzyjskie, czyli chłodnik z pomidorów
Gazpacho andaluzyjskie jest bardzo pomidorowe. Pozostałe warzywa są delikatnym dodatkiem. Uwielbiam pomidory, dlatego ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Do jedzenia wyłącznie latem, kiedy nasze pomidory osiągają pełnię smaku i soczystości.

1 kg pomidorów malinowych
1 zielona papryka
1 ogórek
1 cebula
kromka chleba
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól
Pomidory obieram ze skórki (nie jest to konieczne, ale ja wolę). Kroję na ćwiartki i wrzucam do malaksera. Paprykę oczyszczam z nasion, ogórka i cebulę obieram, kroję na kawałki i również wkładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewam do miski i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W Andaluzji gazpaczo często serwowane jest w szklankach do whiskey.