Chleb bananowy na mące ryżowej

Aktualizacja: 28 lut 2019

Kiedy banany robią się czarne i dzieci nie chcą ich tknąć - czas na banana bread, czyli chleb bananowy. Dzieci kochają, a i dorośli do kawy z przyjemnością zjedzą. Dziś wersja z mąką ryżową i kukurydzianą.


chleb bananowy na mące ryżowej

3-4 stare banany

120 g masła

2 jajka

90 g trzcinowego cukru pudru

175 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli


Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Biorę keksową foremkę (lub na niewielki chleb), smaruję ją masłem i posypuję bułką. W robocie kuchennym mieszam masło o temperaturze pokojowej z cukrem, dodaję banany i miksuję na jednolitą masę. Dodaję mąki oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przelewam masę do foremki i piekę godzinę. Pięć minut roboty, dużo przyjemności.


335 wyświetlenia

© 2018 by KaMe blog kulinarny, gotowanie, przepisy, katarzyna meller 

e-mail: kat.meller@gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now