top of page

Żurek

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Dobry, domowy żurek powinien być naszym towarem eksportowym. To zupa o niespotykanym smaku i walorach. Słodka cebula i ostry chrzan w połączeniu z kojącym ziemniakiem i białą kiełbasą tworzą balans idealny.


żurek

na zdjęciu moja córka Marusia z misą żurku parę lat temu, foto: #radekpolak


Butelka zakwasu na żurek (500 g)

2 litry wody lub bulionu

1 cebula

150 g szynki

3 białe kiełbasy

200 g boczku w kawałku

5 ząbków czosnku

3 ziemniaki

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki chrzanu

jajko na twardo

sól i pieprz


Cebulę pokrojoną w kostkę zarumieniam na patelni na oliwie, dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę w całości. Do garnka wlewam wodę i zakwas, dodaję boczek w kawałku, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, odrobinę majeranku, sól, pieprz, zawartość patelni oraz czosnek i obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Całość gotuję na małym ogniu przez ok. godz. Serwuję krojąc kiełbasę w plasterki z połową jajka na twardo. Ja lubię żurek mocno chrzanowy więc często już na talerzu dodaję sobie jeszcze łyżkę.

234 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso

Comments


bottom of page