Żurek

Aktualizacja: 29 cze 2018

Dobry, domowy żurek powinien być naszym towarem eksportowym. To zupa o niespotykanym smaku i walorach. Słodka cebula i ostry chrzan w połączeniu z kojącym ziemniakiem i białą kiełbasą tworzą balans idealny.


żurek

na zdjęciu moja córka Marusia z misą żurku parę lat temu, foto: #radekpolak


Butelka zakwasu na żurek (500 g)

2 litry wody lub bulionu

1 cebula

150 g szynki

3 białe kiełbasy

200 g boczku w kawałku

5 ząbków czosnku

3 ziemniaki

liść laurowy

ziele angielskie

majeranek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki chrzanu

jajko na twardo

sól i pieprz


Cebulę pokrojoną w kostkę zarumieniam na patelni na oliwie, dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę w całości. Do garnka wlewam wodę i zakwas, dodaję boczek w kawałku, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, odrobinę majeranku, sól, pieprz, zawartość patelni oraz czosnek i obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Całość gotuję na małym ogniu przez ok. godz. Serwuję krojąc kiełbasę w plasterki z połową jajka na twardo. Ja lubię żurek mocno chrzanowy więc często już na talerzu dodaję sobie jeszcze łyżkę.

216 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Zupa miso